Cengkih sering digunakan didalam masakan, tetapi ramai yang tidak tahu bahawa cengkih mempunyai pelbagai manfaat untuk kesihatan.
Struktur cengkih terdiri dari satu batang yang
panjang, dihujung pangkalnya empat kelopak kecil dan empat kelopak belum dibuka
yang membentuk bola kecil (dome) di pusat itu. Aroma manis cengkih adalah
disebabkan oleh kandungan eugenol iaitu minyak penting yang terdapat di
dalamnya.
Khasiat cengkih
Kandungan aktif yang terdapat dalam cengkih
diketahui mempunyai antioksidan, anti-septik, anestetik, antiradang,
rubefacient (pemanasan dan menenangkan), yang mengeluarkan udara dan antigas
dalam perut .
Cengkih mengandungi minyak pati seperti
eugenol. Ia adalah kelas phenyl-propanoids iaitu kimia yang memberikan perasaan
yang menyenangkan, wangian aromatik ini terdapat pada bahagian putiknya.
Eugenol mempunyai anestetik dan ciri-ciri antiseptik, oleh itu amat berguna
dalam keperluan penjagaan gigi dan juga dalam prosedur rawatan.
Kandungan penting lain
yang terdapat dalam rempah ini termasuklah
- minyak pati: asetil eugenol,
beta-caryophyllene dan vanillin , asid crategolic.
- tanin : asid gallotannic ,
metil salisilat ( ubat penahan sakit );
- flavonoid : eugenin ,
kaempferol , rhamnetin , dan eugenitin ;
- triterpenoids : seperti asid
oleanolic , stigmasterol dan campesterol
- dan beberapa sesquiterpenes .
Kandungan aktif yang terdapat dalam cengkih
boleh meningkatkan keupayaan usus serta meningkatkan tenaga penghadaman dengan
meningkatkan rembesan enzim pada usus. Oleh itu ia membantu melegakan senak
perut dan masalah sembelit.
Cengkih mengandungi sejumlah besar vitamin A
dan beta karotena. Sebatian ini diketahui mempunyai sifat antioksidan. Vitamin
A juga diperlukan oleh badan untuk mengekalkan membran mukus dan
kulit yang sihat di samping penting juga untuk penglihatan. Penggunaan
makanan semula jadi yang kaya dengan flavonoid membantu melindungi tubuh
daripada kanser paru-paru dan kanser mulut.
Cengkih juga adalah sumber vitamin K,
vitamin B6 (pyridoxine), thiamin (vitamin B 1), vitamin C dan riboflavin.
Pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin C membantu tubuh menentang agen
jangkitan dan menghapuskan sisa radikal bebas yang berbahaya
Kandungan eugenol dalam cengkih telah
digunakan sebagai terapeutik dalam bidang pergigian iaitu sebagai anestetik dan
antiseptik untuk gigi dan gusi.
Eugenol juga telah didapati mengurangkan tahap
gula dalam darah untuk pesakit kencing manis, tetapi kajian terperinci masih
diperlukan untuk membuktikan kebenaran ini.
Cengkih juga mengandungi mineral seperti kalium, mangan, besi, selenium dan magnesium. Kalium merupakan elektrolit penting dalam sel dan cecair badan yang membantu mengawal kadar degupan jantung dan tekanan darah. Mangan digunakan oleh badan sebagai faktor bersama enzim antioksidan superoksida dismutase .
Merebus cengkih dan meminum air rebusannya
dipercayai dapat merawat kembung perut dan masalah pencernaan.
Cengkih juga dianggap mempunyai anti-parasit
semulajadi (membunuh cacing usus).
Minyak cengkih dapat berfungsi sebagai
rubefacient, bermakna ia merengsa kulit dan memperluaskan saluran darah,
meningkatkan aliran darah menjadikan kulit berasa lebih panas, menjadikannya
ubat dari rumah yang popular untuk artritis dan sakit otot.
ConversionConversion EmoticonEmoticon